Pierwszy etap procesu produkcji kompostu odbywa się na otwartym powietrzu (produkcja outdoor).
Surowce: słoma pszeniczna, obornik kurzy i gips układane są w pryzmy na płycie betonowej i zwilżane wodą technologiczną. Następnie surowce mieszane są za pomocą kombajnu, gdzie w czasie tego procesu ponownie zwilżane. Po wymieszaniu materiał kompostowy układany jest na pryzmach na wentylowanej posadzce.
Wentylatory wtłaczają powietrze w pryzmy w celu wywołania procesu fermentacji. Pryzmy są regularnie przewracane przy użyciu kombajnu. Po dwóch tygodniach trwania tego procesu surowce zmieniają się w kompost fazy 1, gotowy do dalszej obróbki.
Kompost fazy 1 przenoszony jest do tuneli za pomocą ładowarki i przenośnika wyposażonego w specjalną kasetę zapewniającą równomierne rozłożenie materiału.
W tunelach zachodzą procesy: wyrównywania, podgrzewania, pasteryzacji i kondycjonowania, które są niezbędne do wyprodukowania podłoża dobrej jakości. Proces przekształcania kompostu fazy 1 w fazę 2 trwa około tygodnia.
Gotowe podłoże fazy 2 w pewnej części po dodaniu grzybni wysyłane jest do klientów, pozostała ilość zostaje w procesie inkubacji przekształcona w kompost fazy 3.
Kompost fazy 2 jest wydobywany z tuneli za pomocą przenośnika. Następnie szczepi się go grzybnią pieczarki.
Proces ten jest przeprowadzany z zachowaniem najwyższych standardów higieny z uwagi na zagrożenie infekcją z zewnątrz. Kompost następnie jest transportowany przenośnikiem z kasetą do kolejnego tunelu. Tutaj kompost jest ponownie napowietrzany przy użyciu wentylatorów.
W czasie procesu inkubacji (15-19 dni) grzybnia przerasta cały kompost. Barwa kompostu zmienia się z brunatnej na rudawą. Widoczne są też białe strzępki grzybni. Taki przerośnięty kompost (faza III) może już trafić do plantatorów .